Криминалният журналист Кирил Борисов сподели подробности около разстреляния преди дни Мартин Божанов-Нотариуса.  В четвъртък

...
Криминалният журналист Кирил Борисов сподели подробности около разстреляния преди дни Мартин Божанов-Нотариуса. 
В четвъртък
Коментари Харесай

Разследване: Нотариуса е искал 100 000 евро от Ивайла Бакалова, за да излезе мъжът ѝ от ареста

Криминалният журналист Кирил Борисов сподели детайлности към разстреляния преди дни Мартин Божанов-Нотариуса. 
" В четвъртък стана ясно, че Мартин Божанов-Нотариуса няма досие. Но аз съумях да открия една присъда от 1994 година, наложена за кражба с щурм, когато той е бил малолетен. След това има данни за обвинение и правосъдно дело за кражбата на досието „ Крашевски “, сподели Борисов, предава NOVA.
„ През 2005 година се появи известие, че Нотариуса е бил наказан, след което излезе информация, че му е отнета огромна сума пари, а в този момент се разяснява, че такова дело няма. Оказва се, че и делото „ Крашевски “ е изчезнало “, уточни Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.
„ В схемата за прекачване на имоти от 2004 -2005 година имената на прокурорите и магистратите са изтекли, само че ние не ги знаем. Възможно е те още да работят. В правосъдните регистри няма следи “, добави специалистът.
Адвокатът и някогашен министър на вътрешните работи Емануил Йорданов каза, че както в доста други случаи, по този начин и в този за Божанов информацията е незадоволителна. Той уточни, че „ към правосъдната система се опитват да паразитират по-дребни и по-едри измамници, които от време на време нямат никакъв контакт в съда “. По негови думи Нотариуса може да е бил погубен не поради влияние върху съда, а поради машинация.
Кирил Борисов каза още, че съпругата на убития - Гергана Божанова, е взела участие в риалити формат заедно с Ивайла Бакалова през 2014 година „ Години по-късно съпругът на Гергана предлага на Бакалова да заплати 100 хиляди евро, за да излезе половинката ѝ Веселин Денков от ареста. Гергана, тогава с фамилия Грънчарова, е приключила право не в Академията на Министерство на вътрешните работи и не в СУ, но печели външен конкурс за най-елитната работа в силовото ведомство. Това се случва в интересен период – последните дни на постоянното държавно управление от 2021 година, малко преди да застъпи служебният кабинет. Това предопределение не е инцидентно. Два месеца по-късно я уволняват, тъй като не ѝ е даден достъп до класифицирана информация. След това съдът я връща на работа. Някой би трябвало да каже с чии подкрепи е назначена Гергана “, разяснява журналистът.
В запис на Антикорупционния фонд, изработен със скрита камера, говори бившият консултант по въпросите за битка с корупцията към премиера - Яне Янев. Според Кирил Борисов Янев е бил един от хората, които са желали да оказват помощ в обстановката с Бакалова и брачна половинка ѝ. „ Той изяснява забавни неща “, уточни журналистът. 
Борисов счита още, че Нотариуса има действително въздействие върху правосъдната система. „ Разговарял съм с Бакалова. Според нея и Божанов и Петьо Еврото са два клона на въздействие “, добави журналистът.
Йорданов акцентира, че хората не би трябвало да имат вяра на лица като Нотариуса, тъй като едно съществено дело минава през три инстанции. „ Трудно може да се откри човек, който да въздейства върху толкоз доста магистрати “, допълни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР